Mondhygiënist

F. Konings geregistreerd-Mondhygiënist

Onze collega F. Konings is de vaste mondhygiënist in de praktijk, hij is werkzaam op de dinsdag. Omdat hij een geregistreerd mondhygiënist is mag hij bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren zoals zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen. Hier leest u alles over de geregistreerde mondhygiënist.

Heeft u een eigen tandarts zonder mondhygiënist? Geen probleem, het is mogelijk om een afspraak te maken bij onze mondhygiënist. U kunt bellen om een afspraak in te plannen: 0495-546882.

KwaliteitsRegister Mondhygiënisten

Onze mondhygiënist is ingeschreven bij de KRM. In dit register staan mondhygiënisten ingeschreven die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van de beroepsgroep en hun vak bijhouden middels congressen, cursussen en lezingen.

Mondhygiëne bij implantaten

Als in een mond implantaten (kunstwortels) geplaatst zijn, is een goede verzorging hiervan van groot belang voor het uiteindelijke succes. U bent hiermee zelf medeverantwoordelijk voor het slagen van de behandeling en een langdurig behoud.

Tandplaque

Op tanden en kiezen en ook op de implantaten vormt zich voortdurend een zacht, kleverig laagje. Dit noemen wij tandplaque. Tandplaque bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Als deze plaque niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat aan de rand van het tandvlees (op de overgang van tand of implantaat naar tandvlees) een ontsteking. Tandplaque is ook de veroorzaker van tandbederf. Een implantaat zal geen last hebben van tandbederf, maar het tandvlees rondom het implantaat is wel gevoelig voor ontstekingen.

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een bleekroze kleur en ligt stevig rondom de tanden, kiezen of het implantaat. Het belangrijkste kenmerk van gezond tandvlees is dat het niet bloedt. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gaat gemakkelijk bloeden bij het poetsen of bij het gebruik van andere mondhygiënemiddelen. Ontstoken tandvlees hoeft echter niet direct tot pijnklachten te leiden. Als de tandplaque wat langer aanwezig is, kunnen zich daarin agressieve bacteriën nestelen. De ontsteking bij de tandvleesrand kan zich nu in de diepte uitbreiden. Dit kan leiden tot vermindering van het houvast van tand, kies of implantaat en uiteindelijk tot definitief verlies.

Controle

Om problemen met het implantaat en het omringende tandvlees te voorkomen, is het noodzakelijk dat uw mond regelmatig wordt onderzocht door de tandarts en/of mondhygiënist. Bij de controle wordt gelet op:

  • De gezondheid van het tandvlees. De mondhygiënist of tandarts voert diverse metingen uit rondom het implantaat. Hierbij wordt vooral gelet op de aanwezigheid van tandsteen en plak. Indien nodig zullen de implantaten worden gereinigd en gepolijst.
  • De suprastructuur wordt onderzocht op mogelijke slijtage van de onderdelen en op de aanwezigheid van tandsteen en plaque.
  • Prothesehygiëne. Uw prothese wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van plak en tandsteen en indien nodig gereinigd.